Fra usikre regneark til knivskarpt, digitalt finansieringsoverblik

It-systemet Lima giver Ejendomsselskabet Olav de Linde et komplet overblik over gælden i 107 ejendomme og kan spytte nye muligheder ud, når virksomheden skal tage stilling til bl.a. svingende renter og nye lån.

 

Finansiel software lyder måske både verdensfjernt og avanceret. Men hos Ejendomsselskabet Olav de Linde har finansieringssystemet Lima gjort en lavpraktisk forskel, der er til at tage og føle på

Vi har fået et fuldstændigt digitalt overblik over vores finansiering. Det er en stor administrativ lettelse, men giver også helt nye muligheder for at regne på alternativer og vise konsekvensen af forskellige scenarier
siger Preben Dunker.

Uafhængigt overblik

Han er økonomidirektør hos Ejendomsselskabet Olav de Linde, der er et af landets førende private ejendomsselskaber med en ejendomsportefølje på 520.000 kvadratmeter i Aarhus, Odense og København.

”Vi har 107 ejendomme og ca. dobbelt så mange lån, hvilket stiller store krav til at have et godt overblik over vores finansiering. Og det har vi fået nu,” konstaterer Preben Dunker.

Inden Ejendomsselskabet Olav de Linde gik i gang med at bruge finansieringssystemet Lima, var Preben Dunker nødt til at indsamle data fra selskabets pengeinstitutter og indtaste dem i et kæmpe regneark, som løbende skulle opdateres for at give et retvisende billede.

”Det er næsten en umulig opgave. For det skulle vi gøre ca. 10 gange om året, og hver gang startede vi forfra med at etablere data og nye låneforudsætninger på alle vores godt 200 lån. Det tager meget lang tid og indebærer en risiko for betydelige fejl. Det betyder reelt, at du må basere dig på rådgivning fra bankerne, som samtidig er dem, der skal låne dig pengene. Det siger sig selv, at det er bedre at have et uafhængigt overblik,” siger han.

Nye kort på hånden

Det har Preben Dunker fået med Lima, som ud fra samme datagrundlag kan gøre virksomheden klogere på konsekvensen af f.eks. renteudvikling og låneomlægning samt give overblik over omkostninger som kurs, bidragssatser og etableringsomkostninger på tværs af de forskellige pengeinstitutter.

”At optimere vores finansiering er lige så vigtigt som at optimere på vores bygninger. Med Lima har vi fået helt nye kort på hånden ift. at belyse konsekvensen af en given beslutning, som sammen med det komplette overblik giver os mulighed for at agere på en helt anden måde end tidligere,” siger han.

Ejendomsselskabet Olav de Linde står bl.a. stærkere i dialogen med bankerne, fordi virksomheden har mulighed for at efterprøve bankernes tilbud, sammenligne tilbud og forholde sig kritisk til den information, de modtager, hvilket giver basis for en mere oplyst dialog.

”Alt i vores omverden bevæger sig, ikke mindst renterne. Men med de løbende regnestykker har vi fået en ny mulighed for hver eneste dag at vide, om vores lån er de rigtige,” siger Preben Dunker.

Avanceret – men overskueligt

For Lima leverer altid aktuel information, og systemet er sat op, så bankerne kan overføre informationer direkte til systemet, der omsætter det til et komplet overblik for Ejendomsselskabet Olav de Linde. Prognoserne bruger virksomheden også til at lægge realistiske budgetter. Derudover er det systematiske skøn over renteudviklingen vigtigt ift. selskabets renteswaps, som er en aftale om at bytte renter i en periode; f.eks. hvis Ejendomsselskabet Olav de Linde har ønsket at beholde et eksisterende lån, men gerne vil udskifte rentebetalingerne på lånet fra f.eks. en fast rente til en variabel rente eller omvendt.

”Hvis man køber de her instrumenter, så skal man kunne holde øje med dem og regne på alternativer, hvis det skal være noget værd. For selv om det kan være en fordel, når man beslutter sig for at købe renteinstrumentet, så skal man – nøjagtigt som når man køber et lån – løbende holde øje med, at det også er fornuftigt fremadrettet. Og det gør Lima for os,” siger Preben Dunker og tilføjer:

Alt i vores omverden bevæger sig, ikke mindst renterne. Og her giver de løbende regnestykker på, hvor vi står, os nye muligheder for hver eneste dag at vide, om vores lån er de rigtige.
Preben Dunker, Olav de Linde

Høj troværdighed

Det har bl.a. været aktuelt i forbindelse med nye krav til regnskabsaflæggelse, hvor systemet har hjulpet med at lave valid og tilstrækkelig dokumentation til Ejendomsselskabet Olav de Lindes revisorer ift. selskabets renteinstrumenter.

”Det var Lima ikke sat op til oprindeligt, men det fik vi løst. Så Lima er en dynamisk størrelse, som vi har glæde og gavn af i rigtig mange sammenhænge. Så mange at vi ikke på nogen måde kunne simulere værktøjet inhouse uden meget væsentlige omkostninger. Alene den tekniske viden om renteinstrumenter er så unik, at vores revisorer har spurgt, om de må bruge vores system, fordi det gør det muligt at se forudsætningerne og diskutere dem direkte. Det er selv sagt godt med så høj troværdighed,” siger Preben Dunker

FAKTA: LIMA BY SCANRATE

Få det gyldne overblik over dine anlægsaktiver og langfristede gæld

  • Lima står for Liability Management og er det eneste system på markedet, der har data på og kan regne på al danske realkredit og dermed give et unikt overblik over al langsigtet gæld på tværs af långivere, aktiver og datterselskaber.
  • Ved at samle alle låntyper og aktiver kan virksomheder med få klik få indblik i en lang række værdifulde nøgletal, sammenligne finansieringstilbud og lave horisontberegninger på et væld af fremtidsscenarier.

lima analytics

  • Lima henter automatisk låneinformationer og opdaterer dagligt nøgletal, så du sparer mange timers manuelt tastearbejde og risiko for fejl.
  • Lima er udviklet af Vitec Scanrate A/S, der siden 1986 har været Danmarks førende uafhængige eksperter i dansk realkredit og leverandør af avanceret finansiel software.